ERGO: “Proberen de kwaliteit van leven te verbeteren”

Nederlanders worden steeds ouder, en ontwikkelen dus ook steeds vaker ziekten die met ouder worden samenhangen. Aanleiding voor het Erasmus MC in Rotterdam om een groot bevolkingsonderzoek te starten naar verouderingsverschijnselen: ERGO.

Ouderdomsziekten

Dr. Jan Heeringa is coördinator van de biobank van ERGO, die dit jaar 25 jaar bestaat en inmiddels 15.000 mensen volgt. “Onze opzet is simpel: mensen krijgen steeds meer te maken met ouderdomsziekten. Laten we proberen door onderzoek manieren te vinden om die ziekten, niet uit te bannen want dat lukt je niet, maar in elk geval minder ingrijpend te maken. De kwaliteit van leven te verbeteren.”

ERGO begon in 1990 met 7.983 mensen. “We hebben alleen mensen uit wijk Rotterdam Ommoord in ERGO meegenomen”, vertelt hij. “Ten eerste omdat in die wijk veel oudere mensen woonden, en ten tweede omdat er veel huisartsen en apotheken waren die met ons wilden meewerken.”

Informatie delen

Dat meewerken bestaat uit het delen van informatie met ERGO. “Eigenlijk houden wij onze deelnemers continu in de gaten via de administratie van de huisarts en de apotheek. Daarnaast doen we eens per vier jaar bij elke deelnemer een groot onderzoek, dat bestaat uit een volledig gezondheidsonderzoek, een interview en een MRI-scan.”

Is dat niet te intensief? “De deelnemers vinden het prettig om zo goed in de gaten gehouden te worden, is onze ervaring”, zegt Jan Heeringa. “En als we iets vinden, bijvoorbeeld een foute moedervlek of verhoogde bloeddruk, dan vertellen we dat meteen. Voor veel mensen is dat een extra stukje zekerheid. Helaas komt het ook wel voor dat je een minder leuke boodschap moet brengen”, vervolgt hij. “Dat zijn soms heel emotionele momenten. Maar ja, ook dat hoort erbij.”

Deelnemers betrekken

Deelnemers krijgen niet alleen te horen hoe hun gezondheid ervoor staat. ERGO brengt twee keer per jaar ERGOnieuws uit, met nieuws over de studie, over huisartsen uit de wijk, deelnemersverhalen en andere weetjes. “Dan zijn er nog de deelnemersbijeenkomsten, die worden goed bezocht. En we sturen elk jaar een nieuwjaarsgroet. Zo betrekken we de deelnemers bij ERGO”, vertelt Jan Heeringa.

Het zorgt ervoor dat ERGO een populaire biobank is. “We krijgen best veel verzoeken van mensen die willen meedoen aan ERGO, omdat ze er positieve verhalen over hebben gehoord van onze deelnemers. Maar ja, je moet wel in Ommoord wonen en een bepaalde leeftijd hebben, anders kun je echt niet meedoen.”

Het team

Het vaste onderzoeksteam van ERGO bestaat uit zo’n twintig mensen. “Daarnaast zijn er heel wat promovendi (studenten die hun doctorstitel willen behalen) die hier de revue passeren, en dan nog de hoofdonderzoekers”, somt dr. Heeringa op. “Maar de vaste kern zijn toch wel die twintig mensen.”

ERGO is in de loop der jaren uitgebreid met deelnemers uit jongere bevolkingsgroepen, vanaf 40 en 45 jaar. “We gaan zo steeds meer in de richting van een ander groot bevolkingsonderzoek, Generation R. Daar willen we uiteindelijk op aansluiten.”

Lees ook:

Gezond leven verlaagt risico op Alzheimer (link naar Resultaat5)

 

Link: www.ergo-onderzoek.nl